Shopify POS -kassajärjestelmä koeajossa

Veimme Shopify POS -järjestelmän intensiiviselle koeajolle ja listasimme sen parhaat ominaisuudet sekä asiat, joissa käyttöönottoa kannattaa harkita tarkemmin.

6.2.2022

Sami Mäkelä

Co-Founder, Head of tech

Shopify POS on täysiverinen vähittäismyyntiin tarkoitettu kassajärjestelmä. Point-of-sale (POS) -järjestelmällä tarkoitetaan järjestelmää, joka mahdollistaa tuotteiden myynnin ja veloituksen fyysisessä liikkeessä. Perustoimintojen lisäksi Shopify POS mahdollistaa muun muassa varastonhallinnan, asiakashallinnan, raportoinnin sekä lukuisat muut toiminnot suoraan iPad-sovelluksen avulla.

Veimme Shopify POS-järjestelmän koeajolle yhdessä pitkäaikaisen asiakkaamme, Schoffan kanssa. Valmistauduimme testaukseen määrittelemällä yli 100 käyttäjätarinaa, jotka pohjautuvat aitoihin myymälätapahtumiin aina saapuvan tuote-erän kirjauksesta myynti- ja maksutapahtumaan asti. Kantavana ajatuksena oli testata Shopify POS -järjestelmää mahdollisimman todenmukaisissa skenaarioissa. Kukin käyttäjätarina testattiin päivän mittaisen session aikana myymälähenkilöstön toimesta aidossa myymäläympäristössä. Session jälkeen arvioimme kunkin käyttäjätarinan sen perusteella, että miten hyvin Shopify POS suoriutui tehtävästään.

Tässä artikkelissa listasimme Shopify POS-järjestelmän parhaimpia ominaisuuksia, kustannuksia sekä tilanteita, joissa Shopify POS -järjestelmän soveltuvuutta tulisi harkita tarkemmin.

Shopify POS-järjestelmän suosikkiominaisuudet

Shopify POS -järjestelmässä on paljon hyvin suunniteltuja ominaisuuksia, mutta testauksen pohjalta haluamme nostaa esiin alla listatut suosikkimme.

Vaivaton käyttöönotto

POS-järjestelmän käyttöönotto ei voi muuttua juuri helpommaksi. Pystytimme toimivan kassajärjestelmän alle tunnissa ilman aiempaa kokemusta.

Yleinen helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus

Shopify POS -kassajärjestelmän käyttöliittymä on suunniteltu hyvin. Olimme vaikuttuneita sovelluksen intuitiivisesta ja yksinkertaisesta käyttöliittymästä. Vaikka käytännön testaukseen osallistuneella myymälän henkilöstöllä ei ollut lainkaan aiempaa kokemusta Shopifysta, ei ohjekirjaa tarvinnut kaivaa esiin missään testauksen vaiheessa.

Kattavat ominaisuudet

Shopify POS -kassajärjestelmään on paketoitu vakuuttava määrä ominaisuuksia. Testauksen perusteella näemme, että ominaisuudet kattavat hyvin pienten ja keskisuurten vähittäiskauppiaiden päivittäiset kassajärjestelmään liittyvät tarpeet.

Saumaton integraatio kassa- ja verkkokauppajärjestelmän välillä

Sekä Shopify POS -kassajärjestelmä että verkkokauppajärjestelmä käyttävät pinnan alla yhtä ja samaa järjestelmää, integraatio asiakas- ja myyntitietojen osalta on saumatonta. Yhteinen asiakasrekisteri mahdollistaa muun muassa sen, että asiakas voi selata myös myymälässä tehtyjä ostoja verkkokaupassa. Vastaavasti myymälän henkilöstö voi tarvittaessa selata koko asiakkaan ostohistoriaa suoraan kassajärjestelmästä.

Lahjakortit

Lahjakortit aiheuttavat kokemuksemme mukaan paljon päänvaivaa monelle monikanavaisessa ympäristössä toimivalle kauppiaalle. Yleensä vastoinkäymiset juontavat juurensa huonosti suunniteltuun tai olemattomaan integraatioon eri myyntikanavien, kuten verkkokaupan ja myymälän välillä. Tämä johtaa siihen, että henkilöstö joutuu päivittämään lahjakortteihin liittyviä tietoja manuaalisesti vähintään kahden eri järjestelmän välillä. Manuaalisesti tapahtuva päivitys vie aikaa ja altistaa virheille, mikä johtaa huonoon kokemukseen niin asiakkaalle kuin myymälän henkilöstölle.

Lahjakortteihin liittyvä data täytyy olla saumattomasti integroitu eri myyntikanavien välillä, jotta niihin liittyvä käyttökokemus on kaikille osapuolille kiitettävä. Shopify POS tekee juuri tämän, joten lahjakorttien hallinta ja käyttö on erittäin helppoa.

Mitä Shopify POS -kassajärjestelmän käyttöönotossa tulee huomioida

Vaikka Shopify POS -kassajärjestelmä on monella tapaa onnistunut kokonaisuus, se ei välttämättä ole oikea vaihtoehto kaikille. Alla on listattu muutama tilanne, joissa Shopify POS -järjestelmän soveltuvuutta kannattaa harkita normaalia tarkemmin.

Fyysisten varastojen tai myymälöiden määrä 

Mikäli operoitte yli kahdeksaa fyysistä lokaatiota (varastojen ja myymälöiden yhteismäärä), on edessä päivittäminen Shopify Plus -palvelupakettiin, jonka lähtöhinta on huomattavasti muita paketteja kalliimpi. Shopify Plus -palvelun hinnoittelu alkaa 2 000 dollarista per kuukausi. Pakettiin sisältyy toki lukuisia hyötyjä, mutta hinta voi muodostua joillekin kynnyskysymykseksi.

Useat hinnat

Tällä hetkellä Shopify mahdollistaa ainoastaan yhden normaalin hinnan ja yhden alennushinnan määrittämisen kullekin tuotteelle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että myymälän hinta on oltava sama kuin verkkokaupan hinta. Vastaavasti, jos tuote on alennuksessa verkkokaupassa, se on alennuksessa myös myymälässä.

Monimutkainen varastonhallinta

Shopify POS -järjestelmä mahdollistaa varastonhallinnan  useissa lokaatioissa ja tekee sen tyylikkäästi. Siitä huolimatta, on erikoistilanteita, joihin järjestelmä ei nykyominaisuuksien valossa kuitenkaan taivu. Alla on listattu muutama tilanne, joissa soveltuvuutta kannattaa arvioida tarkemmin:

  • Tuotteillasi on voimassaolopäivä

  • Haluat hallita tuotteiden hyllypaikkoja

  • Haluat käyttää kolmannen osapuolen varastonhallintajärjestelmää

Raportit

Shopify:n oletusraportit ovat yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä, mutta niissä on mielestämme parantamisen varaa erityisesti joustavuuden osalta. On hyvin todennäköistä, että oletusominaisuudet eivät riitä, vaan niitä joudutaan täydentämään. Ongelmaan on tarjolla useita kolmannen osapuolen lisäosia, joista muutama on listattu alla:

Kustannukset

Järjestelmän käyttöönottoon ja käyttöön liittyvät kustannukset koostuvat laitehankinnoista, kiinteästä kuukausihinnasta sekä prosenttiperusteisista maksuista. Olemme koostaneet yhteenvedon kustakin alle.

Laitehankinnat

Ainoa pakollinen laitehankinta on iPad-tabletti. Löydät listan sopivista iPad-laitteista täältä.

Tabletin lisäksi suosittelemme harkitsemaan seuraavia “lisävarusteita”:

  • Viivakoodinlukija

  • Tarratulostin

  • iPad-teline

  • Kassalaatikko

Lisävarusteista riippuen kokonaisinvestointi on noin 500-2000 euron luokkaa per myyntipiste.

Kiinteät kustannukset

Shopify POS kuuluu kaikkiin Shopify-palvelupaketteihin ilman erillistä kuukausimaksua. Toisin sanoen, mikäli sinulla on jo käytössä Shopify-verkkokauppa, ei kassajärjestelmän käyttöönotosta teoriassa koidu lisäkuluja. 

Shopify POS -kassajärjestelmästä on olemassa laajennetuilla ominaisuuksilla varustettu Pro-paketti. Pelkällä perusversiolla järjestelmän ominaisuuslista jää huomattavan paljon vajaammaksi. Oma näkemyksemme on, että Pro-paketti on käytännössä pakollinen päivitys. Pro-paketin hinta on 89 dollaria kuukaudessa.

Prosenttiperusteiset maksut

Prosenttiperusteisia maksuja sovelletaan ainoastaan, jos käytössä on Shopifyn oma maksutapa, Shopify Payments. Kyseinen maksukäytävä ei ole artikkelia kirjoitettaessa saatavilla Suomessa, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää käyttää kolmannen osapuolen maksupäätettä.

Maksupäätteiden tarjoajia on paljon ja suosittuja palvelutarjoajia ovat muun muassa Zettle, Nets ja Viva Wallet. Maksupääte ei ole yhteydessä Shopify POS -kassajärjestelmään, joten maksettava summa tulee näpytellä maksupäätteeseen käsin.

Mikäli maksutavaksi valitaan kolmannen osapuolen maksupääte, prosenttiperusteisia maksuja ei veloiteta Shopify POS -järjestelmän kautta tapahtuvista myynneistä.

Lopuksi

Koeajon perusteella voimme todeta, että Shopify POS on vakuuttava kokonaisuus ja pidämme sitä erittäin varteenotettavana vaihtoehtona kassajärjestelmäksi pienille tai keskisuurille vähittäiskaupoille, joilla on käytössä (tai on aikomus ottaa käyttöön) Shopify-verkkokaupparatkaisu. 

Kokemuksen perusteella suosittelemme vastaavaa käytännön testausta erittäin lämpimästi, jotta varmistatte, että järjestelmä sopii juuri teidän päivittäisiin tarpeisiin. Käytännön testauksen järjestäminen on erittäin helppoa Shopifyn 14 päivän ilmaisen koeajan puitteissa.

Mikäli kaipaat apua verkkokauppaan sopivan kassajärjestelmän valinnassa, otathan meihin yhteyttä.